SE Portland Remodel

Location: Portland, Oregon

A modest 1950’s house in the Hosford-Abernethy neighborhood gets a total interior make-over and adds a master suite and deck. The house occupies a corner lot but suffers from a difficult-to-find entry. We introduced steps nearest the corner intersection and modified the existing front deck to accommodate a more direct access to the front door.

The existing bedroom at the rear of the house is demo’ed in favor of a new office and a hallway to the addition of a new master suite with full bath and large closets. The addition extends the roofline of the house to blend the addition with the existing house, as if it were always there. The ceiling of the new master bedroom is vaulted, following the lines of the extended roof.

The enclosed kitchen is gutted and opened up to the living room. The space of the living room is extended with an outdoor deck connected by two doors flanking the existing brick chimney. A custom steel outdoor fireplace is mirrored behind the brick chimney and acts as the focal point for the outdoor seating area. 4×8 cedar beams form a pergola that extends the plane of the roof at this south-facing deck.