Hillsdale Deck

Location: Portland, Oregon

This 1959 daylight ranch, set into a hill in southwest Portland, had an aging wood deck at the lower level facing southeast. The upper floor kitchen looked out to the back yard and was begging for an outdoor dining space in the trees facing the view.

The design started by investigating ways to provide a screen of selected transparency to help screen the lower outdoor sitting area and outdoor shower serving the hot tub. Black stained cedar of alternating profiles created the baseline screen. Arcing lines lent energy and movement to the screens acknowledging the movement between decks.

The black stained cedar and the raw brown ipe are intended to age together, changing hues over time. The cedar’s warmth shines through the black stain. With time, the raw, warm brown ipe will age to a complementary silvered gray.

The upper deck used a stainless steel cable rail system to allow views out while seated at the dining table. The steel stanchions were powder coated black to minimize their imposition in the views.