Grant Kitchen & Bath

Location: Portland, Oregon

This project created a new, more efficient use of an old existing kitchen, doubling the storage and preserving the footprint of the space. The existing full bath was updated to brighten the space and improve the old haphazard layout of the room.

Modern lines in the cabinetry, chrome hardware, and lighting accents give a nod to the midcentury provenance of this 1950 house. A unifying palette of warm rift white oak cabinetry with white quartz countertops with a small crystal texture relates the two spaces. The bath includes subtle color and texture in the penny tile as well as subtle functional touches like a heated fog-free mirror. The wall-to-wall mirror opens up the modest space and concealed storage simplifies the surfaces.

The kitchen preserves original windows along two walls offering a view out the city. The cabinetry layout efficiently used every bit of volume in the room to improve storage and integrate the daily needs of the homeowners. A built-in bench provides storage under the seat. The refrigerator and freezer are integrated into the storage wall. Topmost panels in the cabinets offer long-term storage options.