Archives

Garden Home Remodel

This project involved a renovation and addition to a 70-year old farmhouse that had been added on to and renovated numerous times and lacked a harmonious design.

In phase I, the existing house was extended to accommodate a master bedroom, changing vestibule and bathroom. In the living area, a dated fireplace was removed and replaced with a modern wood stove. The dining room was relocated from a former bedroom so that it has a sensible proximity to the kitchen and living area. Built-in cabinetry was added to complete the space.

In Phase II, the kitchen will be renovated to match the living and dining areas.

Materials include white washed wide-plank hardwood floors, white-washed cabinetry, quartz countertops, porcelain tile, and stainless steel hardware.

View finished photos of Phase I here.

SE Portland Remodel

A modest 1950’s house in the Hosford-Abernethy neighborhood gets a total interior make-over and adds a master suite and deck. The house occupies a corner lot but suffers from a difficult-to-find entry. We introduced steps nearest the corner intersection and modified the existing front deck to accommodate a more direct access to the front door.

The existing bedroom at the rear of the house is demo’ed in favor of a new office and a hallway to the addition of a new master suite with full bath and large closets. The addition extends the roofline of the house to blend the addition with the existing house, as if it were always there. The ceiling of the new master bedroom is vaulted, following the lines of the extended roof.

The enclosed kitchen is gutted and opened up to the living room. The space of the living room is extended with an outdoor deck connected by two doors flanking the existing brick chimney. A custom steel outdoor fireplace is mirrored behind the brick chimney and acts as the focal point for the outdoor seating area. 4×8 cedar beams form a pergola that extends the plane of the roof at this south-facing deck.

Claudia’s Bathroom

Pale green glass tile cascades down the walls and over the shower shelf in this complete master bathroom renovation. The shower floor is recessed to accommodate a walk-in (curb-less) shower.

A separate space for the toilet allows multiple users privacy while using the space together.

Laurelhurst Craftsman

Over the past few decades, this former 100-year old Craftsman house had been remuddled to the point where it didn’t resemble its former self at all. This remodel made every effort to restore the house back to its original character and charm.

Exterior renovations include a new porch, new windows, new siding and trim, and eave extensions with exposed rafter tails.

On the interior, the kitchen was enlarged to provide space for an island and additional cabinet and counter space. An addition was built at the rear of the house for a breakfast nook.

The entry hall was opened up with a new stair guardrail, cabinetry, and bench.  A powder room was added adjacent to the entry hall. A new built-in graces the enlarged dining room and a window was added for more light and a view to the backyard.

Interior materials include: hardwood floors, painted flush inset cabinets and trim, honed quartz countertops, ceramic tile, and oil-rubbed bronze hardware.

Hollywood Bungalow

This 1920’s one story bungalow was ready for a transformation. The entire first floor was gutted. The original traditional layout was revised to create a single public zone with living, dining, and kitchen looking directly out to the back patio that was fitted with a 12’ wide slider door. The master bath was completely renovated with a walk in shower. A new study and half bath were also included.

The entire house received new heating, lighting, plumbing, insulation and energy efficient windows.

Major materials include caramelized bamboo cabinetry, stained oak floors, white quartz counters, and a stainless surround at the cooking area.

The exterior cladding was replaced in kind to revitalize the facade but remain in character with its traditional neighborhood.

Patton Modern

Christie Architecture designed a new living room fireplace surround, complete kitchen, and cabinetry in the study and the master bedroom in an existing midcentury ranch house. The oak floors throughout the house were stained dark to set off the new cabinetry, and all interior doors were replaced.

The living room fireplace wall was resurfaced in a woven stone tile. A soapstone hearth cantilevers off the wall.

The kitchen layers white and black finishes to break up the large space. White Carrara countertops and white stained rift oak cabinetry establish the perimeter of the kitchen. Absolute Black granite lines the cooking niche and the work island. Satin nickel faucets and cabinet pulls add subtle accents. The refrigerator, freezers and ovens are concealed in the cabinetry.

The study and master bedroom cabinetry is silvered oak. Fabric panels conceal the audio/video equipment yet still provide signal access. An existing gas fireplace was relocated and integrated into the finished cabinetry in the master bedroom.

Modern Farm House

This project involved a renovation and addition to a 70-year old farmhouse that had been added on to numerous times and lacked a harmonious design.

An addition was constructed to accommodate a master bedroom, changing vestibule and bathroom. The kitchen, living and dining rooms were reconfigured so they have a sensible relationship to each other.

The dining room features custom built-in shelves and cabinetry while the kitchen houses an island with a maple butcher-block waterfall counter.

Materials include white-washed wide-plank hardwood floors, white-washed cabinetry, quartz and maple countertops, porcelain tile, and stainless steel hardware.

Riverview Midcentury

This project was a whole house remodel to a 1960’s midcentury home overlooking the Columbia River. Every surface was renovated – walls, floors, roof, mechanical, plumbing and electrical systems, fireplace, fixtures, lighting, windows and exterior siding.

An attached garage was added to the house, connecting the kitchen through a new laundry / mud room. The new laundry room features a custom tiled dog wash, slate floors and custom laminate cabinets.

The front hall was extended to provide a more gracious entry at the front door. The entry hall features a custom steel powder-coated guardrail and a silver slate tile floor. A soapstone slab was added to the fireplace hearth.

The kitchen features built-in paneled appliances for a seamless look. Cabinets in the kitchen and bathrooms are rift white oak with white quartz countertops. All lighting in the house is LED.

The master bathroom features a private commode and a walk-in (curbless) shower with a large skylight overhead.

Family Porch

With a steep front yard to this 1910 traditional South Portland house, this project proposed replacing an old, cramped, one-car structure that was tight and difficult to use with a new two car garage and a new outdoor deck above.

The structure is stuccoed concrete accented by stained Ipe carriage doors, trellis and fence. There are step lights modestly embedded in the walls that provide subtle but effective lighting for evening use.

Raised above the city street, the deck is a family refuge with a view that creates an outdoor gathering space where none existed previously.

Garthwick Modern

This project strips an existing nondescript 1940’s house down to the studs and completely rebuilds it into a beautiful, modern home.

The hipped roof is removed on both the house and garage and replaced with a flat roof. The house receives both an addition at the back and a second story addition on top. A window wall of glass defines the first floor while the second floor hovers above. A full width porch faces the street, connecting the interior to the exterior and presenting a friendly facade to the street.

The interior features hardwood floors, clean white walls, quartz countertops, laminate cabinets, ceramic tile, and LED lighting.

The exterior features large glazed openings, board & batten siding with black metal accents, and simple geometric lines.