Category Archives: On The Boards

Village Office

The proposed tenant improvement is for a real estate business in a 1921 storefront in Multnomah Village. The spaces are simple and visually open with butt-glazed glass panels delineating a conference room and a private office bookending a common central work area. Carpeted zones create spaces across the old fir floors, and light fixtures create a common ornamental detail between varying ceiling heights.

Alameda Whole House Renovation

This project involves a down-to-the-studs renovation of an existing 1920’s home in NE Portland. The existing house is a 1.5 story modest Craftsman style. When complete, the new house will be a full 2-story home featuring traditional Craftsman details both inside and out.

The entire roof and existing second floor will be removed and replaced with a new full height second story. The stairs will be reconfigured for efficiency and the plan reorganized for clarity of circulation.

The small existing front porch will be replaced with a full-width porch. An additional rear porch will be added.

The first floor will be rearranged so that there is a better relationship between the interior and the exterior. An addition will be added to the rear of the home for a main floor master suite, to accommodate aging-in-place needs. When complete, the second floor will house three bedrooms and one full bathroom.

The existing basement will be fully finished with a family room, kitchenette, laundry room, storage, guest bedroom and bathroom.

Estimated completion: Summer 2020.

Point Loma House

This new house for a young family in San Diego’s Wooded Area neighborhood uses simple, subtle textures to create a comfortable home with indoor/outdoor living areas that take advantage of the temperate coastal climate. The existing late 1940’s era house suffered from small size and a disjointed layout, so the design team proposed replacing it instead of trying to fight its peculiarities.

The building design is an economical vocabulary of flat roof, boxy massing and standard unit window openings with a few special openings to enhance the experience of indoor/outdoor living. Proportion and scale drive the composition. Overhanging eaves protect windows from the high midday sun. The second floor massing is slid southward to open up second level terraces facing the rear yard, break up the front facade and create natural protection of openings in the front wall.

At the first floor, large sliding multi-panel doors open the living room and kitchen to the back yard via a paved patio. Stained cedar cladding oriented vertically and horizontally further breaks down the massing of this two story structure.

An improved thermal envelope protects interior comfort, preserves quiet, and saves energy looking well into the future.

Construction is anticipated to begin in early 2020.

Parkhill Bath

This dated bathroom in a mid-century home will get a full makeover.

By removing a partial wall, changing the tub to a shower, and relocating the toilet, the bathroom will feel twice as big without actually enlarging the footprint.

A walnut vanity with full mirror anchors one end of the space while a walk-in shower anchors the other. The curb-less shower is separated from the remainder of the space by a full height pane of glass – further enhancing the openness of the space. By tiling both the walls and the ceiling of the shower, the bathing area becomes its own room within the larger space.

Materials include slate flooring, ceramic wall and ceiling tile, walnut cabinetry, and chrome hardware.

Garden Home Remodel

This project involved a renovation and addition to a 70-year old farmhouse that had been added on to and renovated numerous times and lacked a harmonious design.

In phase I, the existing house was extended to accommodate a master bedroom, changing vestibule and bathroom. In the living area, a dated fireplace was removed and replaced with a modern wood stove. The dining room was relocated from a former bedroom so that it has a sensible proximity to the kitchen and living area. Built-in cabinetry was added to complete the space.

In Phase II, the kitchen will be renovated to match the living and dining areas.

Materials include white washed wide-plank hardwood floors, white-washed cabinetry, quartz countertops, porcelain tile, and stainless steel hardware.

View finished photos of Phase I here.

SE Portland Remodel

A modest 1950’s house in the Hosford-Abernethy neighborhood gets a total interior make-over and adds a master suite and deck. The house occupies a corner lot but suffers from a difficult-to-find entry. We introduced steps nearest the corner intersection and modified the existing front deck to accommodate a more direct access to the front door.

The existing bedroom at the rear of the house is demo’ed in favor of a new office and a hallway to the addition of a new master suite with full bath and large closets. The addition extends the roofline of the house to blend the addition with the existing house, as if it were always there. The ceiling of the new master bedroom is vaulted, following the lines of the extended roof.

The enclosed kitchen is gutted and opened up to the living room. The space of the living room is extended with an outdoor deck connected by two doors flanking the existing brick chimney. A custom steel outdoor fireplace is mirrored behind the brick chimney and acts as the focal point for the outdoor seating area. 4×8 cedar beams form a pergola that extends the plane of the roof at this south-facing deck.

Claudia’s Bathroom

Pale green glass tile cascades down the walls and over the shower shelf in this complete master bathroom renovation. The shower floor is recessed to accommodate a walk-in (curb-less) shower.

A separate space for the toilet allows multiple users privacy while using the space together.