Archives

Village Office

The proposed tenant improvement is for a real estate business in a 1921 storefront in Multnomah Village. The spaces are simple and visually open with butt-glazed glass panels delineating a conference room and a private office bookending a common central work area. Carpeted zones create spaces across the old fir floors, and light fixtures create a common ornamental detail between varying ceiling heights.

Alameda Whole House Renovation

This project involves a down-to-the-studs renovation of an existing 1920’s home in NE Portland. The existing house is a 1.5 story modest Craftsman style. When complete, the new house will be a full 2-story home featuring traditional Craftsman details both inside and out.

The entire roof and existing second floor will be removed and replaced with a new full height second story. The stairs will be reconfigured for efficiency and the plan reorganized for clarity of circulation.

The small existing front porch will be replaced with a full-width porch. An additional rear porch will be added.

The first floor will be rearranged so that there is a better relationship between the interior and the exterior. An addition will be added to the rear of the home for a main floor master suite, to accommodate aging-in-place needs. When complete, the second floor will house three bedrooms and one full bathroom.

The existing basement will be fully finished with a family room, kitchenette, laundry room, storage, guest bedroom and bathroom.

Estimated completion: Summer 2020.

Hillsdale Deck

This 1959 daylight ranch, set into a hill in southwest Portland, had an aging wood deck at the lower level facing southeast. The upper floor kitchen looked out to the back yard and was begging for an outdoor dining space in the trees facing the view.

The design started by investigating ways to provide a screen of selected transparency to help screen the lower outdoor sitting area and outdoor shower serving the hot tub. Black stained cedar of alternating profiles created the baseline screen. Arcing lines lent energy and movement to the screens acknowledging the movement between decks.

The black stained cedar and the raw brown ipe are intended to age together, changing hues over time. The cedar’s warmth shines through the black stain. With time, the raw, warm brown ipe will age to a complementary silvered gray.

The upper deck used a stainless steel cable rail system to allow views out while seated at the dining table. The steel stanchions were powder coated black to minimize their imposition in the views.

Scout’s House

This project involved a complete interior remodel to a 7,500 square foot traditional home in horse country.

The kitchen was completely gutted and reconfigured. It features a 12’ long island, custom built-in stove hood, and custom pull-out dog feeding bowls. A butler’s pantry was added between the kitchen and dining room and houses a beverage station. The dining room features a new buffet.

The master bedroom suite was reconfigured for better circulation and an attic space was converted to a large walk-in closet. The master bathroom houses a free-standing jetted tub, a 12’ long sink vanity, a seated make-up area, and walk-in shower.

The living, family and master bedrooms all contain newly renovated fireplaces with stone and cabinetry surrounds.

New lighting was designed and specified for all of the spaces.

Materials include: custom raised panel cabinetry, calacatta marble, porcelain tile, quartzite, painted cabinetry, and oil rubbed bronze fixtures.

Point Loma House

This new house for a young family in San Diego’s Wooded Area neighborhood uses simple, subtle textures to create a comfortable home with indoor/outdoor living areas that take advantage of the temperate coastal climate. The existing late 1940’s era house suffered from small size and a disjointed layout, so the design team proposed replacing it instead of trying to fight its peculiarities.

The building design is an economical vocabulary of flat roof, boxy massing and standard unit window openings with a few special openings to enhance the experience of indoor/outdoor living. Proportion and scale drive the composition. Overhanging eaves protect windows from the high midday sun. The second floor massing is slid southward to open up second level terraces facing the rear yard, break up the front facade and create natural protection of openings in the front wall.

At the first floor, large sliding multi-panel doors open the living room and kitchen to the back yard via a paved patio. Stained cedar cladding oriented vertically and horizontally further breaks down the massing of this two story structure.

An improved thermal envelope protects interior comfort, preserves quiet, and saves energy looking well into the future.

Construction is anticipated to begin in early 2020.

Ashcreek Addition

This project creates a compact master suite, distinct from the house, for privacy and solitude. A connecting vestibule with mud and laundry rooms attaches at the first floor for convenience and age-in-place longevity. The cathedral-ceilinged main spaces bookend the lower-ceilinged closet and bedroom.

Custom cabinetry in the bedroom provides storage for clothing and essentials, eliminating the need for extra furniture. Cabinetry in the wellness room features a fold-down desk as well as display space for the owner’s collection of vintage cameras.

Materials include: plain-sliced walnut cabinetry, bamboo flooring, cement tile, ceramic tile, quartz countertops, and brushed brass hardware.

Concordia Renovation

This project involved gutting one floor of a 1940’s split level to create a more open, light-filled home.

By flipping the location of the kitchen and dining room, knocking down the wall between the two, and adding a small addition, a larger, more efficient and open eating and prep space was created. A large sliding glass door both visually and physically connects the interior living space with the backyard, creating a connection where there previously was none.

The kitchen features a central island with seating space for three and a full wall of cabinets with a built-in buffet counter.

Overhead lighting was added to all of the existing living spaces on the main floor. The fireplace received a full makeover and features green brick tile with a blackened steel surround. The opening to the basement staircase was widened to create a better connection to the lower level and the entry hall guardrail was replaced with a design more fitting with the style of the traditional home.

Materials include: clear vertical grain fir cabinetry, quartz countertops, fir flooring, brick fireplace tile, and blackened steel.